Koreanen populair in Rotterdam

Koreanen populair in Rotterdam

Hoe gaan Zuid-Koreanen om met hiërarchie? Is dat terug te zien in de tafelschikking? Houden ze eigenlijk van Nederlands eten? De werknemers van het Havenbedrijf Rotterdam vuren nieuwsgierig hun vragen af. Ze willen weten hoe Zuid-Koreanen denken over Noord-Korea, China en Nederland. Hoe ze méér input kunnen krijgen van Koreanen, als ze zelf een workshop geven. En wat passende kadootjes zijn voor hun Koreaanse gasten.

Dat het Havenbedrijf zoveel belangstelling heeft voor Zuid-Korea is niet vreemd. Rotterdam is nog steeds de belangrijkste Europese haven voor Koreaanse vrachtschepen. Meer dan 125 Zuid-Koreaanse bedrijven hebben een vestiging in Nederland. Zo zitten Hyundai Merchant Marine, Hanjin Shipping, maar ook bijvoorbeeld Korea Trade and Distribution Center (KTDC) op steenworp afstand van de Rotterdamse haven.

Zuid-Korea is ook een belangrijke investeerder. Van de 170 buitenlandse investeringsprojecten die in Nederland worden opgezet (de cijfers zijn uit 2012), komen er 19 uit Zuid-Korea. Die staat daarmee op nummer drie. De meeste projecten komen uit de VS en China. Verder krijgt het Havenbedrijf Rotterdam jaarlijks tientallen buitenlandse delegaties over de vloer. Focuslanden zijn onder meer Brazilië, China, Rusland, de VS en…Zuid-Korea. Last but not least is de huidige ceo van het Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein, honorair consul-generaal van Korea. Genoeg reden voor de organisatie dus om nieuwsgierig te zijn naar het land, de mensen en hun gebruiken.

Tijdens de drie uur durende workshop, gegeven door de landenexpert Zuid-Korea van KIT Intercultural Professionals, Sang-Ah Yoo, stellen de deelnemers volop vragen, delen hun ervaringen met elkaar, en krijgen antwoorden, tips en adviezen te horen.

Of Koreanen van Nederlands eten houden? Nee, niet echt. Broodjes kaas en aardappels krijgen de Koreaanse handen niet op elkaar. Sowieso wordt warm eten meer gewaardeerd. Italiaans eten is populair, de Franse pot, en natuurlijk de eigen Koreaanse keuken. Gelukkig zijn er voldoende Koreaanse restaurants in Rotterdam en Den Haag.

Wat betreft kadootjes vinden Zuid-Koreanen het absoluut niet gek om die te schenken aan relaties, of ze te ontvangen. Geschenken tonen aan dat de relatie wordt gewaardeerd. Maak het echter niet te dol: een Chanel-tas is niet nodig. Iets ‘echt’ Nederlands doet het altijd goed. Delfts Blauw bijvoorbeeld. Of anders luxe kantooraccessoires, zoals presse papiers, houders voor visitekaartjes, originele USB-sticks, allemaal met of zonder bedrijfslogo. Geen prullen graag.

Gamsahamnida!