Mijn Koreaanse tante wil als moederdagkado: een stem voor Hong

Vandaag, 8 mei, is het ouderdag in Zuid-Korea. Dat is moeder- en vaderdag tegelijkertijd zeg maar. In de krant lees ik verhalen over een zoon die op deze speciale dag een deel van zijn lever doneert aan zijn vader, die aan kanker lijdt.

Wat doen mijn tantes in Korea op deze bijzondere dag? ‘Vandaag wil ik maar één kado van jullie’, appt een tante naar haar volwassen zoon en dochter. ‘Ik wil dat jullie morgen op Hong stemmen.’ Een andere tante appt op dringender toon naar haar kinderen: ‘Jarenlang heb ik jullie opgevoed, mezelf opgeofferd voor jullie. Ik vraag nu een gift van jullie op ouderdag. Stem voor mij, op Hong.”

Morgen, dinsdag, vinden de presidentsverkiezingen plaats. Mensenrechtenadvocaat Moon Jae-In is kandidaat voor de Democratische Partij, en zeer populair bij de jongere generatie Koreanen. Hij staat mild tegenover Noord-Korea. Het is een rooie, een communist, zeggen de conservatieven. Hong Joon-Pyo is een vroegere openbare aanklager en de (aarts)conservatieve kandidaat. Hij zoekt geen toenadering met Noord-Korea en schurkt tegen Amerika aan.

Hong moet de nieuwe president worden, vinden mijn tantes – en velen van hun generatie met hen. Mijn tantes zijn tussen de 60 en 75 jaar oud, hoogopgeleid, welgesteld. En ad rem, bazig, vinnig. Mijn moeder communiceert elke dag met haar zussen via Kakao Talk, het Koreaanse whatsapp. Via haar hoor ik dit soort verhalen.

Momenteel zijn het roerige tijden in Zuid-Korea. De van corruptie beschuldigde conservatieve president Park Geun-Hye is in maart uit haar functie gezet. Buurland Noord-Korea test langeafstandsraketten, slaat (zoals altijd, maar nu heftigere) oorlogszuchtige taal uit. De verhoudingen staan op scherp, tussen de oude en jonge generatie, rechts en links, mensen die tegen afzetting van Park waren en voor, mensen die de oorlog tussen Zuid-en Noord-Korea hebben meegemaakt en die het land hielpen groeien naar de economische macht die het nu is, en hun kinderen die de vruchten van deze noeste arbeid plukken en open staan voor veranderingen.

Op 9 mei zijn de presidentsverkiezingen in Korea. Ik ben benieuwd in hoeverre mijn neven en nichten hun ouders gehoorzamen, zoals de Confucianistische leer dat wil. Want hoe jong en modern en links mijn neven en nichten ook zijn, het blijven ook kinderen van hun ouders.