Nieuw Koreaans besturingssysteem

Door Bauke Schievink donderdag 25 augustus 2011 08:42

De Zuid-Koreaanse overheid wil een nieuw mobiel besturingssysteem laten ontwikkelen. De bedoeling is dat lokale smartphonemakers hiermee beter beschermd worden tegen rechtzaken wegens patentinbreuk.

10305541734_44927657aa_o

De belangrijkste motivatie voor een eigen mobiel OS is de recente patentenoorlog tussen technologiebedrijven. Veel Koreaanse bedrijven, zoals Samsung en LG, zijn voor hun smartphones afhankelijk van Android. Een nieuw mobiel besturingssysteem moet smartphonemakers meer bescherming bieden tegen rechtzaken, door een alternatief te bieden voor het met patentzaken geplaagde Android-OS. Onder andere Apple en Microsoft hebben zaken aangespannen tegen Android-fabrikanten.

Google nam onlangs Motorola over, waarmee het een groot patentportfolio in handen krijgt. De Zuid-Koreaanse overheid verwacht dat de internetgigant dat portfolio gaat gebruiken om Android-fabrikanten te beschermen tegen patentzaken, maar denkt dat dit alleen op de korte termijn zal helpen.

Nog voor het eind van het jaar gaat Zuid-Korea daarom met een project beginnen waarbij telefoonmakers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een opensource-OS en een webbased-besturingssysteem. Verdere details over hoe het OS eruit komt te zien zijn nog niet bekend.